Fietsknooppunt 69
Lagere school Meppen ca. 1905
Mepperveld mei 2017
De Prakkehof
Oogstfeest 2018
Timmerwerkplaats Frensenhoes
De Palms
Carbid schieten oudejaarsdag

Het Frensenhoes in Meppen, met haar authentieke timmerwerkplaats en houtzagerij is in de zomer elke zaterdagmiddagen vanaf zaterdag 24 juni tot en met zaterdag 2 september 2017 – vanaf 13.00 uur) voor het publiek geopend.

Het verhaal van Het Frensenhoes
Op 10 juli 1889 wordt in Meppen een boerenzoon geboren, Jan Frensen. Jan heeft een droom; hij wil timmerman worden! Jan volgt zijn droom en na verschillende opleidingen te hebben gevolgd mag hij zich ‘meester-timmerman-wagenmaker’ noemen.
In 1906 maakt hij een werkbank en op de deel in de boerderij van zijn ouders begint hij met zijn werk; 17 jaar jong!
In 1916 bouwt hij een timmerwerkplaats op het huidige adres; De Kockstraat 3 in Meppen.
In 1919 trouwt hij met Roelofje Bloemendaal, bouwt een woonhuis en ze krijgen één zoon, Jan Willem.

Jan is een vooruitstrevend man en in de eerste helft van de 20e eeuw doen ‘moderne’ houtbewerkingsmachines – zoals een (2e hands) Jacobi & Eichhorn met 6 verschillende functies! -  hun intrede. Na verloop van tijd wordt de timmerwerkplaats uitgebreid met een houtzagerij.

… een sprookje??          
Jaren later, we schrijven 2009, schenken zoon Jan Willem en zijn vrouw Meltje, hun authentieke timmerwerkplaats, woonhuis en houtzagerij aan de Stichting Het Frensenhoes. Ze doen dit omdat ze het belangrijk vinden dat hun timmerwerkplaats en houtzagerij voor de toekomst èn voor het Dorp Meppen behouden blijft. ‘Zodat de mensen later kunnen zien hoe het vroeger was.’

Houtzagerij Frensenhoes

Kom eens kijken!
naar de – nog altijd werkende – Jacobi & Eichhorn met haar 6 verschillende functies! Laat u verrassen door de authentieke timmerwerkplaats waar het lijkt of Jan of Jan Willem net even de deur uit zijn gelopen. Kom kijken hoe in de houtzagerij bomen tot planken en balken worden gezaagd.

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van Het Frensenhoes?
In 2016 hebben – ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de timmerwerkplaats – een klein boekje gemaakt met foto’s en achtergrondinformatie over deze familie Frensen; het verhaal van een ondernemende familie! Dit boekje is te koop voor € 3,50.
Ook hebben we authentieke en unieke kadootjes en souvenirtjes te koop voor een leuk prijsje en schenken we graag onze gasten koffie, thee of limonade (al dan niet met een gedicht of een verhaal).
Alle inkomsten uit ons kleine ‘winkeltje’ komen vanzelfsprekend ten goede aan het behoud van Het Frensenhoes!

We zijn ‘deze hele zomer’ (elke zaterdagmiddag van 24 juni tot en met zaterdagmiddag 2 september) te bezoeken! En we hebben altijd GRATIS ENTREE!!

Bovendien
is elke laatste zaterdagmiddag van de maand de expositie over het onderwijs in de voormalige gemeente Zweeloo, in De Gaanderij – de expositieruimte van de Historische Vereniging Zweeloo (boven de houtzagerij) – te bezichtigen!

U vindt Het Frensenhoes en de Gaanderij in Meppen, tegenover de pizzeria.
De ingang is aan de achterzijde, via De Dennekampen!