De 24-jarige Amerikaanse piloot Arch Luper verloor op 7 mei 1944 het leven toen zijn vliegtuig boven Duitsland door
afweergeschut werd geraakt en in de Staatsbossen in Meppen neerstortte (DVHN, foto: Archief HVZ)
Op 7 oktober is een plaquette onthuld bij de 'Anne de Vrieshoek' bij Meppen. De plaquette is ter nagedachtenis van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen piloot Arch B. Luper.
De 24-jarige Amerikaan kwam op 7 mei 1944 om het leven toen zijn P-51 Mustang boven Duitsland geraakt werd door Duits afweergeschut. Zijn vliegtuig raakte dusdanig beschadigd dat het vlam vatte en neerstortte in het bos nabij de Anne de Vrieshoek. De jonge piloot Arch B. Luper sneuvelde door een niet opengaande parachute. De jonge Amerikaan werd eerst begraven op de begraafplaats in Zweeloo. Momenteel ligt Luper op een begraafplaats in het Amerikaanse Grant, in de staat Oklahoma.
Bij veel inwoners van Meppen en omgeving is nauwelijks bekend is dat er tijdens de oorlog een gevechtsvliegtuig is neergestort en dat de piloot hierbij om het leven is gekomen. Daarom vormden vier personen uit Meppen en omgeving een werkgroep, namelijk Kees van Dijk, Berco Hoegen, Jan Tienstra en Marcel Zantingh. Zij namen het initiatief om bij de crashlocatie een gedenkteken te plaatsen. Ook Staatsbosbeheer was onderdeel van de werkgroep. Het gedenkteken is een eerbetoon aan de militair en informeert mensen over de historie van de plek. Belangenvereniging de Lange Mopper heeft de plaquette vanuit het dorpsbudget gefinancierd. Dorpsbelangen Gees heeft de onthulling gefinancierd.
Renze Bergsma, burgemeester van de gemeente Coevorden, had de eer om het monument - in de vorm van een plaquette - te onthullen. De Burgemeester werd geassisteerd door Chris Luper, een achter-achterneef van de omgekomen piloot. De gebeurtenissen rondom de dood van Arch Luper zijn ook vastgelegd in het vorig jaar verschenen boek van Zantingh. ,,Wel gebogen, maar niet gebroken” - over de oorlogsgeschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo..
Verre neef Christopher Luper (links) onthult samen met burgemeester Renze Bergsma het gedenkteken voor de gesneuvelde
Amerikaanse oorlogspiloot Arch B. Luper. Foto: Jan Anninga