De Palms
Oogstfeest 2018
Fietsknooppunt 69
De Prakkehof
Timmerwerkplaats Frensenhoes
Lagere school Meppen ca. 1905
Carbid schieten oudejaarsdag
Mepperveld mei 2017

Een uniek verhaal . . .

Jan Willem en Meltje Frensen-Kalk bedachten enkele jaren geleden dat ze hun huis met timmerwerkplaats en houtzagerij voor de toekomst wilden behouden. Ook het erf en een groot deel van het interieur pasten in hun plan. Met deze gedachte wilden ze het geheel aan de Historische Vereniging Zweeloo schenken. Na overleg werd besloten hiervoor een aparte stichting op te richten. Op 14 april 2009 – daags na de geboortedag van Jan Willem Frensen - is de stichting “Het Frensenhoes” opgericht. De Historische Vereniging Zweeloo participeert hierin. Helaas is Jan Willem Frensen in 2007 overleden. Zijn vrouw kreeg begin 2009 een woning toegewezen in het nabijgelegen Aalden.


De schenking; een gebaar dat we niet naast ons neer kunnen en willen leggen. De stichting "Het Frensenhoes" is opgericht om dit authentieke erfgoed voor de toekomst te behouden. Het doel is de houtzaagmachine (plm. 1925) en de timmerwerkplaats met z’n machines voor houtbewerking te bewaren en weer in gebruik te nemen. De timmerwerkplaats en machines zijn tot op heden intact gebleven. Wat de werkplaats betreft is er eigenlijk nooit een definitieve stop geweest. De machines staan nog net zo opgesteld, zoals deze in de jaren twintig van de vorige eeuw geïnstalleerd zijn. Als deze in werking worden gesteld hoor je het klepperende geluid van de aandrijfriemen. Een stille getuige van ruim honderd jaar noeste arbeid is onder meer de oude werkbank…

 

Sinds maart 2012 heeft de Historische Vereniging Zweeloo onderdak gevonden in het Frensenhoes. Boven de houtzagerij is een vergader- en expositieruimte ingericht.


Het Frensenhoes is een aantal zaterdagmiddagen open voor publiek. Deze worden vermeld in de agenda op onze site.

Meer informatie:

www.frensenhoes.nl


Bezoek het Frensenhoes op Facebook: https://www.facebook.com/hetfrensenhoes.inmeppen