Stolpersteine voor Rozetta en Meijer Kats

Wat was het gedenkwaardig en wat fijn dat er zoveel mensen de moeite namen om aanwezig te zijn bij het leggen van de Stolpersteine voor Rozetta en Meijer Kats.

Vorige week woensdag (2 oktober 2024) werden na een initiatief van Annie Katerberg, de Stolpersteine ter nagedachtenis aan de in Sobibor vermoorde oud Meppenaren Rozetta en Meijer Kats gelegd. Naast een monument aan het Katspad ter nagedachtenis aan de Joodse broer en zus, zijn er nu ook in de oude oprit aan het Katspad Stolpersteine gelegd. In het Nederlands ook wel struikelstenen genoemd. In veel Nederlandse steden zie je ze in de stoep liggen bij de voordeur van huizen waar vroeger Joodse families hebben gewoond. 

De bijzondere gebeurtenis trok veel mensen. Naaste famile van de broer en zus die de stenen hebben gelegd, mensen uit de omgeving en natuurlijk uit Meppen. De burgermeester hield een mooie toespraak richting de menigte en Aaltje Post las een stuk voor uit het poeziealbum van haar moeder waar Rozetta vlak voor de Duitse inval in Nederland een stukje in heeft geschreven. Natijd was er de mogelijkheid om met een borrel bij Groepsaccommodatie De Mepperdennen nog even na te praten. 

RTV Drenthe was ook aanwezig bij deze bijzondere gebeurtenis. Een link van het verslag van RTV Drenthe hieronder.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16877522/meppen-had-twee-joden-voor-hen-liggen-er-nu-struikelstenen

 

Loop je langs het Katspad, sta dan even stil bij deze twee stenen en realiseer je dat ondanks dat de wereld op dit moment erg onrustig is, we toch in een vreedzame omgeving wonen waarin we hopelijk nooit meer van dit soort vreselijke dingen hoeven mee te maken!